Tilbakeblikk etter Trump

Tilbakeblikk etter Trump

I skrivende stund står det 14.februar på kalenderen, 2021. Det er ikke mange dagene siden Joe Biden overtok rollen som kanskje verdens mektigste mann, nemlig president for USA. I januar satt en hel verden og holdt pusten, da skremmende bilder fra stormingen av kongressen ble vist på tv. Det er derfor passende å ta et tilbakeblikk på hele hans presidentperiode, og hvorfor det eskalerte i riksrettsak nummer 2 mot Donald Trump.

Veien til presidentskapet

Donald Trump er blitt historisk. Eller, det vil si han var allerede historisk når han trådte inn som USAs første president som samtidig var milliardær. Allerede før han ble president fantes begrepet ”Trumps imperium”. Et imperium som kanskje ligger i grus i dag. Vi venter fortsatt i spenning på fortsettelsen. I den første tiden som president, preget Trump nyhetsoppslag verden over. Og det var ikke alltid positivt det som ble skrevet. Han fikk et rykte på seg som å være mannsjåvinistisk, med bakgrunn i hans atferd og uttalelser. Dette satte egentlig preg på nyhetene før han ble president, under valgkampen mot Hillary Clinton.

Trump var på mange måter ikke særlig tradisjonell, og lot verden få vite sine meninger og ytringer ofte gjennom Twitter og Facebook. Han var ikke veldig nøytral i sine ytringer, og satte mange sinn i kok. Nøytral og tradisjonell er kanskje de siste ordene som kan beskrive presidenten. Den første riksrettsaken som ble stilt mot Donald Trump startet i desember 2019. Trump var siktet for maktmisbruk og for å motarbeide kongressen. Tiltalen hadde utgangspunkt i at Trump hadde presset ukrainske myndigheter til å etterforske Hunter Biden. Trump ble frikjent. Dette var tredje gang i historien at en amerikansk president ble stilt for riksrett.

Muren og riksrett nummer 2

Muren og riksrett nummer 2
Muren og riksrett nummer 2

Muren var et svært omtalt emne i valgkampen i 2016. Trump lovte å bygge en mur mellom USA og Mexico, for å hindre illegale innvandrere å komme inn i USA. Det er fortsatt under diskusjon hvor mye av muren som egentlig har blitt bygd til nå. Dette er fordi noe av muren er erstatning av gammel mur, som Trump mener var ubrukelig. En ting er sikkert, og det er at muren som ble lovet på godt over 3 mil, på langt nær er ferdig.

Som vanlig i USA foregår ikke valgkamper stille og uten skandaler. Covid19 ble også et moment. Trump stilte ofte opp uten munnbind, og fikk mye kritikk for dette og for måten han håndterte pandemien i USA. Valget 3.november 2020 endte med tap for Donald Trump. Trump svarte med å si at han egentlig ville vunnet valget, dersom kun lovlige stemmer hadde blitt talt opp, og at demokratene stjal valget. Han kom videre med påstander om at korrupsjon og svindel med poststemmer førte til at han tapte. 6.januar 2021 skjedde altså det som skulle sørge for at Trump igjen ble historisk. Han ble den første president i USA som noensinne er blitt stilt for riksrettsak to ganger. Trump ble siktet for å ha provosert frem stormingen av kongressen hvor 5 mennesker døde. Lørdag 13.februar ble Trump frikjent i også denne riksrettsaken, men hvem tror egentlig at vi har hørt det siste fra Donald Trump?