Kjente Norske politikere

Politikk er ikke en enkel sak å forstå for de vanlige folkene i gata, de sier jo gjerne en ting og gjør det stikk motsatte. Hvilket parti skal man stemme på og hvilke personer ønsker man opp på listene er ikke ett lett valg når det i dag finnes ganske mange partier å velge imellom. Så har man igjen ett problem etter valget med att partiene inngår samarbeids avtaler som da kanskje ikke passer for de som har valgt dem.

Brundtland

Gro Harlem Brundtland (ung)

En av de mest kjente politikerne vi har i Norge i nyere tid er Gro Harlem Brundtland som representerte Arbeider partiet. Hun kommer i fra Bærum som ligger rett utenfor Oslo og hennes far Gudmund var også en ivrig arbeiderparti mann. Han var med i regjering i to perioder som sosialminister og som forsvarsminister.Hun satset først innen helse sektoren og udannet seg først ved Universitetet i Oslo hvor hun tok sin medisinske embetseksamen i 1963. Hun dro deretter over til USA og til Harvard universitetet hvor hun tok Master of Public Health to år senere. Hun kom tilbake til Norge og startet opp med å jobbe innen helsedirektoratet samtidig som hun begynte sitt arbeid innen arbeiderpartiet. Hun kom inn som miljøvernminister i 1974 og satt i denne stillingen frem til 1979. I 1981 gikk hun inn som landets første kvinnelige statsminister, men denne gleden varte ikke lenge for arbeiderpartiet tapte valget bare ni måneder senere. Men hun hadde da alle partiledervervene og det ble igjen gjort ett forsøk under valget i 1985 å få arbeiderpartiet inn i regjerings posisjon igjen. Men det gikk igjen ikke igjennom, de borgerlige partiene hadde satt sammen en samlings regjering og hadde da flertallet.Men hun ble igjen statsminister i 1986 da Willoch gikk av etter at han tapte i et kabinettspørsmål angående økte bensinavgifter. Men allerede ved neste stortingsvalg som da ble holdt i 1989 tapt igjen arbeiderpartiet valget og de borgerlige partiene tok igjen regjeringsmakten med høres Jan P Syse som statsminister.

Gro Harlem Brundtland

Det var under denne tiden EU saken virkelig begynte å bli stor i Norge og Brundtland var en stor tilhenger av nettopp EU. Allerede i 1990 tok hun igjen posten som statsminister og jobbet iherdig for å få men Norge inn i EU, men folkeavstemmingen som fulgte gjorde at hun hadde mislykket igjen.Hun gikk av som statsminister i 1996 og trakk seg som leder for partiet i 1992 av personlige årsaker. Men hennes arbeid sluttet ikke der, hun ble generaldirektør i verdens helseorganisasjon i 1998 og ble sittende i den posten i rundt fem år da hennes etterfølger Lee Jong Wook tok over stillingen. Hun har fortsatt med å jobbe innen verdens politikken og helsespørsmål som styremedlem av UN Foundation, utnevn til å være FN`s spesialutsending for klimaspørsmål, medlem av The Elders som består av eldre statsledere og andre ledere som ønsker å løse globale problemer, High Level Panel of Threats og Challenges and Change. Det har kun vært internasjonalt arbeid på Brundtland etter at hun forlot den Norske politikken.